Varbergs kommun står inför en växande utmaning med att hitta familjehem för barn och unga som behöver en trygg plats att växa upp på. Nu har Johan Sigurdsson (M), ordförande i socialnämndens sociala utskott, initierat en utredning för att undersöka hur kommunen kan få fler invånare att öppna sina hem för dessa barn.
Barn ska inte behöva flytta långt bort
Behovet av familjehem är stort i Varbergs kommun. För närvarande finns omkring 40 familjehem knutna till kommunen och ytterligare 35 genom privata aktörer, men det räcker inte för att möta efterfrågan. I dagsläget behöver många barn placeras i andra kommuner, vilket innebär att de förlorar viktiga sociala sammanhang som skola, vänner och familj.
Utredning för att stärka familjehemmen
Utredningen syftar till att förbättra villkoren och förutsättningarna för familjehemmen i kommunen. Bland de förslag som ska utredas finns utbildningar, nätverksträffar, mentorskap och handledning för familjehemmen. Dessutom ska möjligheten att höja arvodena för att öka intresset för att bli familjehem undersökas. Enligt Johan Sigurdsson skulle detta kunna vara en långsiktig ekonomisk besparing, då kommunen i dag lägger stora summor på att köpa familjehemsplatser externt.
Politisk enighet och väg framåt
Socialnämnden har enats om att driva utredningen framåt, och nu arbetar kommunens tjänstepersoner med att ta fram konkreta förslag. Resultatet väntas presenteras i juni, och förhoppningen är att vissa förändringar kan genomföras redan till hösten.
Varbergs kommun vill bli en förebild i Sverige när det gäller att ge utsatta barn en trygg och stabil tillvaro. Med rätt åtgärder och stöd till familjehemmen hoppas vi kunna skapa bättre framtidsutsikter för barn och unga i behov av en trygg plats att kalla hemma.